Kondilomi (polne bradavice)

UČESTALOST HPV INFEKCIJE I STAROST OBOLELIH

Danas su i pacijenti i lekari direktni svedoci razmera HPV infekcije. Međutim, nije samo osnovna briga rasprostranjenost HPV infekcije, već saznanje da je ona najučestalija u populaciji mladih, seksualno aktivnih ljudi oba pola između 18 i 25 godina starosti. Ta starosna granica se svake godine pomera naniže zbog sve češćeg stupanja u nezaštićene seksualne odnose već sa 13, 14 godina starosti, pa nije retkost da devojke u 15. godini imaju ozbiljnu HPV infekciju.

Zastupljenost sve veća i dob sve manja su dve osnovne karakteristike koje pale crveni alaram u pogledu daljeg ponašanja i daljih protokolarnih postupaka u pravcu HPV infekcije. Kod muškaraca, klinička manifestacija infekcije, tačnije pojava kondiloma je nešto manje zastupljena u odnosu na prisustvo HPV virusa. To znači da su muškarci obično nosioci i prenosioci HPV virusa, a da pri tome nemaju vidljive kondilome.

Objašnjenje za to leži u mnogo jačem imunitetu koji imaju muškarci. To je razlog što je inkubacioni period od trenutka kontakta muškarca sa HPV virusom pa do pojave kondiloma obično ide od 6 meseci pa do 3 godine, često i duže. Nije retko da su muškarci ceo život nosioci i prenosioci HPV virusa bez klinički vidljivih promena na genitoanalnoj regiji.

Kod žena je inkubacioni period obično od tri nedelje do 6 meseci. U tom periodu gotovo sa sigurnošću dolazi do pojave ranih faza kondiloma, subklinički kolposkopski vidljivih formi koje se moraju dijagnostikovati. Razlog rane kliničke manifestacije kod žena je slabiji imunitet i mikropovrede na genitoanalnoj regiji koje su kod žena mnogo češće u toku seksualnog odnosa, što i dovodi do brze pojave kondiloma i njjihovog brzog širenja.