Grlić materice - prekanceroze (CIN I,II,III)

Dijagnostika - Dijagnostičke greške - Povezanost sa kondilomima

Kod promena na grliću materice u uskoj vezi su pravilan i pogrešan dijagnostički pristup. Međutim, posledice pogrešnog dijagnostičkog pristupa mogu biti pogubne po pacijentkinju.

Dijagnostičku sigurnost kod promena na grliću moramo povećati na maksimum.

Da li je to moguće samo papa testom?

Po najnovijim podacima dijagnostička sigurnost PAPA testa je između 50% i 60%. Prema tome imamo dijagnostičku prazninu od najmanje 40%. To je veliki procenat s obzirom na ozbiljnost HPV infekcije i starosti pacijentkinja. Prema tome lekar koji odluku donese samo na osnovu PAPA nalaza napravio je bez sumnje dijagnostičku grešku. Bez kolposkopskog pregleda nema dijagnoze.

Osnov je dakle povećati što više dijagnostičku sigurnost. To je moguće ako na PAPA nalaz nadovežemo kolposkopski pregled grlića metrice.

PAPA nalaz i kolposkopski pregled su neodvojiva celina kod dijagnostike promena na grliću materice.

Šta se kolposkopskim pregledom vidi na grliću?

Posle premazivanja grlića 3% do 5% rastvorom sirćetne kiseline gledamo grlić pod uveličanjem kolposkopa. Apsolutno je netačno ako vam žena kaže da ima ranicu. To je nepoznat pojam u kolposkopiji i ne prikazuje niti jednu kolposkopsku sliku. Ono što ukazuje na loš nalaz su kolposkopske slike tipa mozaika, punktacija, AW epitela ili leukoplakija. Ove slike su obično pokazatelji nekog patološkog procesa na grliću koji nedvosmisleno ukazuje na HPV (humani papiloma virus) infekciju. Još gore je ako imamo kombinaciju nekih od navedenih kolposkopskih slika, što je definitivno loš i rizičan kolposkopski nalaz ispod kojeg se obično krije CIN I, II ili III, pa i sam karcinom. Nakon premazivanja sirćetnom kiselinom i viđenja pomenutih promena, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom, tačnije boji. Delovi koji ne primaju boju su patološki izmenjeni. Tačnije, što promena manje prima boju to je težeg stepena.

Ovim je kolposkopski pregled završen.

Šta smo saznali?

Naš cilj je bio da podignemo dijagnostičku sigurnost na 80% što smo i učinili kolposkopskim pregledom. Sada definitivno znamo šta ćemo ukoliko imamo iskustva u patologiji grlića materice.

Naravno, kombinacije u dijagnostičkim pokazateljima povezani sa dugogodišnjim iskustvom u svakom trenutku moraju dati pravi put u daljoj dijagnostici i naravno konačnom terapijskom pristupu. Morate znati da se i ispod normalnog PAPA testa (II) može kriti teška prekanceroza (CIN I, II, III), pa i sam karcinom grlića materice.

Dijagnostička povezanost kondiloma i promene na PVU!

Jako je bitno povezati uzročno posledično prisutvo kondiloma sa HPV infekcijom grlića materice. Naveli smo da je u 70% HPV infekcija mešana (i nisko i srednje i visokorizični ). Prema tome, prisustvo kondiloma nas upućuje pod obavezno da što pre obratimo pažnu i na grlić materice.

Iz mog iskustva gotovo u preko 60% sam imao patološki kolposkopki nalaz na grliću materice kod devojaka kod kojih sam dijagnostikovao kondilome. Kod istih pacijentkinja u preko 50% PAPA nalaz je bio dobar II. Kod manje iskusnih ginekologa ovde se više nije obraćala pažnja na grlić. Medjutim, šta tada imamo? Prvo, te pacijnetkinje gotovo uvek imaju recidive kondiloma, jer na grliću imamo nisko rizični HPV koji migrira i uzrokuje recidive. Drugo, patološke kolposkopske slike u 40% su krile neki oblik displazije (CIN I , II, III).

Moj zaključak je:
Prisustvo kondiloma i normalan PAPA nalaz, a patološki kolposkopski nalaz zahteva obavezan terapijski pristup!