Grlić materice - prekanceroze (CIN I,II,III)

Radiotalasna Ellman loop excizija - najsavremenija terapija - terapijski izbor za uklanjanje promena na grliću kod mladih devojaka koje nisu rađale

Bilo je potrebno naći terapijsku tehniku koja će biti u sladu sa novim izazovima u vezi HPV infekcije. Izazov je rešiti promenu koja je uzrok HPV infekcije kod mlade devojke koja nije rađala, a da pri tome njen grlić ne pretrpi strukturne promene koje ćemo kasnije opisati.

ZAŠTO odmah pristupam terapijskom rešavanju promene na grliću materice? Ako prvo uzmemo biopsiju sa sumnjive promene, taj uzorak je veličine do 5 mm. Dobijemo HP nalaz CIN I ili uredan. Međutim, često je promena dublje lokalizovana ili nije pogođena biopsijom ili ide prema kanalu dublje, što biopsija ne uspe da uhvati. Tada uradim radiotalasnu LOOP exciziju i ne tako retko kod devojaka mlađih od 25 godina dobijem nalaz CIN II ili III što je mnogo ozbiljniji nalaz nego histopatološki nalaz prethodne biopsije. Razlog za to je taj što radiotalasnom LOOP excizijom uklonim promenu u potpunosti kako po širini tako i po dubini prema kanalu, što i predstavlja razlog egzaktne dijagnoze u ovom slučaju.

Šta je ustvari radiotalasna loop excizija? Koje su njene dijagnostičko terapiske prednosti?

Potrebna je metoda koja u sebi može da sadrži sigurnu dijagnostiku, uspešnu terapiju i da je bezbedna za mlade devojke koje nisu rađale, kao i za trudnice. Upravo je radiotalasna LOOP excizija metoda kojom se sve gore pomenuto postiže.

Radiotalasnom LOOP excizijom se promena uklanja u potpunosti. Intervenciju izvodim isključivo u lokalnoj ansteziji. Intervenciju koju izvodim specijalnom tehnikom ne traje duže od 3 minuta. Pri tome žena niša ne oseća i nema krvarenja. Specijalnom kombinacijom radiotalasne LOOP excizije i naknadnom dubokom radiotalasnom vaporizacijom uklanja se promena u potpunosti, bez nepotrebno prekomernog oštećenja cervikalnog kanala. To je jako bitno, jer kod mladih žena koje nisu rađale neće biti kasnijih problema i deformacije cervikalnog kanala koje mogu dovesti do suženja, kao što je slučaj kod drugih metoda (klasična konizacija, laser, termokauter) i naravno ne dolazi do skraćenja grlića kao kod klasične konizacije. To su dve ključne prednosti za normalnu trudnoću i bezbolne menstruacije, jer cervikalni kanal nije sužen i krv pri menstruaciji normalno otiče bez zastoja koji bi izazvali bolove. Metoda je apsolutno bezbedna i nakon moje intervencije žena odmah nastavlja sa normalnim aktivnostima. Grlić u potpunosti zaraste za 5 nedelja, tako da se i ne primećuje da je bilo šta rađeno na grliću, a promena je u potpunosti uklonjena. Već nakon 6 nedelja pacijentkinja može da ostane u drugom stanju. Oporavka gotovo i nema, jer ne postoje otežavajući simptomi.

Jednostavno žena jednim potezom rešava svoj višemesečni, pa i dugogodišnji problem. U jednom potezu nestaje promena ali i konstantna zabrinutost pacijentkinje.

Moram podvući da veličina LOOP konizata koji se uklonio radiotalasnom LOOP excizijom zavisi od veličine promene i starosti pacijentkinje, tako da može biti od 1cm pa do 3cm u širinu i skoro 2cm u dubinu, što u potpunosti zamenjuje klasičnu konizaciju nožem. Prema tome, imamo isti terapiski učinak kod (CIN II i III) kao klasična konizacija, ali bez pratećih komplikacija koje sa sobom nosi konizacija nožem, a koje se odnose na skraćenje i suženje cerviksa i cervikalnog kanala.

Za uspešnu radiotalasnu loop exciziju potrebno je veliko iskustvo u radu, jer je jedino pravilna loop excizija garant dobrih terapijskih rezultata.