Mladeži

Izgled – karakteristike – diferencijalna dijagnoza

Može se slobodno reći da su mladeži još uvek tabu tema. Kada to kažem, mislim na njihov izgled, veličinu, vreme pojavljivanja, ali i stav prema njihovom uklanjanju.

I popred toga, mladeži su tema koja danas predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlog za to je prisustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež. Sreću se u svim dobnim uzrastima, tako da nema osobe koja posle trideset godine nema između 10 i 40 mladeža.

Mnogo je predrasuda u vezi mladeža sa kojima se susrećem!

1. Izgled mladeža - lokalizacija

Često je izgled mladeža uzrok i neopravdanog, a vrlo retko opravdanog straha. Mladeži mogu biti tačkasti, kao braonkaste, kestenjaste flekice u nivou kože. Takvih mladeža imamo najviše na koži i sa njima se najčešće susrećemo, a njihov broj se godinama često uvećava. Za nas su upravo i najbitniji pigmentni nevusi koji su najčešći tip mladeža kod čoveka. To su bezopasne nakupnine pigmentnih ćelija. Obično su prisutni na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste svetlo do tamno kestenjaste formacije na koži lica, trupa i ekstremiteta, s tim da ni kosmati deo glave nije pošteđen. S vremenom postaju blago uzdignuti, somotaste površine ili u vidu peteljkastih izraštaja verukozne površine. Upravo tako u početku je to junkcioni nevus, ali vremenom on postaje dermoepidermalni, intradermalni, verukozni, sebacealni, što predstavlja dijagnozu za radiotalasno uklanjanje koje ja izvodim.

Mladeži sa godinama rastu i obično menjaju svoj oblik i strukturu, ali ne u pravcu maligne transformacije.

Kada to kažem mislim na sledeće:

Pacijneti se u vezi mladeža javljaju sa sledećim problemima i pitanjima:

 • Mladež mi se naglo povećao u poslednjih nekoliko meseci
 • Nalazi se u kosi pa mi smeta i povređujem ga
 • Povredjujem ga i smeta mi, jer se nalazi na mestu kaiša, bratela, brushaltera
 • Imam mladež na licu koji mi smeta estetski

Ovo su definitivno najčešći problemi zbog kojih pacijenti žele da uklone mladež i prevaziđu nepotreban strah koji ih prati.

U kosi se nalaze obično sebacealni i verukozni mladeži. Obično su nasledni i često su u paru. Sebacealni mladeži su ravne površine, glatki svetle boje i više liče na bradavice nego na mladeže pa i sami pacijenti ne veruju da se radi o mladežima, već o nekoj vrsti bradavica. Radi se o bezazlenim mladežima koji se lako uklanjaju i čije je uklanjanje preporučuje.

Verukozni mladeži u kosi su veći, neravne hrapave površine koji se lako povređuju i koji se lako uklanjaju.

Na licu se često sreću sebacealni mladeži. Obično se nalaze na nosu, iznad gornje usne, čelu i ruže pacijenta. Često se na licu nalaze mladeži iz kojih rastu dlake. To su takođe sebacealni nevusi, bezazleni i koji se lako uklanjaju. Često kod njih dolazi do infekcije korena dlake koje iz njih rastu i koje mogu da naprave problem.

Na telu se susreću razni tipovi mladeža. Obično se uklanjanju oni koji su veći, u prevojima i na mestima povređivanja. Ti mladeži su često tamno kestenjaste boje, meki na dodir, na peteljci ili širokom površinom vezani za kožu. Nekada se na telu susreću tamni mladeži malinaste strukture, nekad meke, a nekad grube površine.

Ovo su najčešći tipovi mladeža sa kojima se susrećem i koje bez rizika po pacijenta uklanjam radiotalasnom tehnikom.

Jako je bitno reći da ovi mladeži mogu biti uklonjeni bez obzira da li su bili prisutni od rođenja ili su se javili u toku života.

2. Diferencijalna dijagnoza – koje promene često mešamo sa mladežima?

Mnogo je promena na koži tela koje mogu probuditi bezrazložni strah. Te promene u najvećem broju slučajeva podsećaju na mladeže. Ono što sami pacijenti, ali i lekari mešaju sa mladežima su seboroične keratoze i meki fibromi.

Seboroične keratoze su takođe tamne pigmentisane, ali su obično grupisane u većem broju na seboroičnim zonama. Mogu biti ravne, glatke površine ili grube, granulirane tako da se krune kada zagrebemo po njima.

Za razliku od njih, meki fibromi su promene na peteljci, meke konzistencije, u boji kože.

3. Koje promene na mladežima bude posebnu pažnju - dermoskopija?
 1. Simetričnost. Da li nakon razvlačenja kože mladež gubi svoju pravilnost oblika.
 2. Ivice. Ravne ivice jasnih granica su dobar znak, dok nareckane ivice nejasnih granica su loš prognostički znak.
 3. Boja. Normalno su boje bele kafe do svetlo kestenjaste. Promena boje u tamnokestenjastu, crnu ili plavkasto crvenu je loš znak.
 4. Veličina. Ukoliko je veći od šest milimetara uz prisustvo još nekog riziko faktora je loš znak.
 5. Promene. Promene u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženje, krvarenje su loš prognostički znak.

DERMOSKOPIJA je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda, gde se uvećanjem struktura kože po dubini, uočavaju promene nevidljive golim okom.

Upotrebom dermoskopije mogu se dijagnostikovati ne samo pigmentne promene na koži, već i druga oboljenja kože. Od presudnog značaja je njena primena za rano otkrivanje malignih tumora na koži, melanoma.

Rizični znaci koji ukazuju na neodložan dermoskopski pregled su nagao i brz rast mladeža, promena boje i oblika, svrab, bol i krvavljenje.

Mladeži koji zahtevaju posebnu pažnju i praćenje, minimalno na šest meseci, su displastični ili atipični mladeži, neubičajenog izgleda sa posebnim dermoskopskim karakteristikama.

Posebno obratiti pažnju na mladeže koji su kod žena lokalizovani na nogama, sa posebnim osvrtom na stopala, dok kod muškaraca pažnju treba posvetiti na mladeže koji se nalaze na leđima.

4. Kako ukloniti mladeže?

Danas u svetu postoji jedan moderan stav povodom uklanjanja mladeža. Po tom stavu jedini riziko faktor za mladež je sunce i genetska predispozicija, a ne trauma (slučajna povreda mladeža). Tako da ukoliko osoba želi da ukloni mladež bez obzira što on ne zadovoljava gore pomenute kriterijume to može učiniti iz čisto estetskih razloga. Ranije prihvaćeno mišljenje čak i od strane lekara da mladež ne treba dirati je apsolutno pogrešno i zastarelo zbog straha od malignog melanoma.

Moramo znati da maligni melanom može izgledati kao bezopasni mladež. Međutim, bezopasni mladež i maligni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Bezopasni mladeži su samo nakupnine pigmenta melanina. Maligni melanom je taj koji krvari na dodir, a ne bezopasni nevus koji da bih prokrvario treba dobro povrediti.

Što se tiče same tehnike otklanjanja mladeža do skoro je apsolutna prednost davana klasičnom eliptoidnom rezu skalpelom, uz krvarenje, stavljanje šavova, kasnije previjanje i obavezano vidljiv ožiljak.

5. Radiotalasna hirurgija idealno terapisko estetsko rešenje za uklanjanje mladeža!

Radiohirurgija frekvencije 4MHz nudi apsolutnu prednost i komfor za pacijenta i neuporedivo bolji estetski rezultat bez krvarenja, šavova i kasnijeg ožiljka, bez obzira na lokalizaciju samog mladeža, a uz to terapijski rezultati su u svemu identični. Postupak je uz prethodnu lokalnu anesteziju apsolutno bezbolan i traje ne više od 30 sekundi. Dubina i širina do koje se ide prilikom uklanjanja zavisi prvenstveno od prethodnog izgleda mladeža, gde se nalazi i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu prepoznaje neki od prethodno pomenutih faktora rizika. Bez obzira koliko god duboko da idemo, krvarenja i šavova nema, pa nema ni previjanja, već se samo napravi krastica koja otpadne za 10 do 15 dana, a na tom mestu nema nikakvog ožiljka već samo fina rozikasta mlada koža koja će vremenom poprimiti boju zdrave kože.

ZAPAMTITE
 1. Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko vam predstavlja estetski problem ili je na mestu sa nezgodnom lokalizacijom pa ga povređujete.
 2. Sunce i genetika su jedini pravi faktor rizika za mladež, zato ga uklonite da ne biste brinuli.
 3. Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno savremene metode i iskustvo demantuju.