Meki fibromi

Karakteristike, radiotalasno uklanjanje - metoda terapijskog izbora

Šta su meki fibromi?

Meki fibromi su benigne izrasline na koži tela koje mogu biti urođene (ređe) i stečene, a porekla su vezivnog tkiva, a ne virusne etiologije. Možemo ih sresti u gotovo svim dobima, s tim što su kod dece znatno ređa pojava. Obično se sreću u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Kao uzrok se navodi hronična iritacija, hormonski disbalans, gojaznost.

Za razliku od visećih bradavica, obično se javljaju kao pojedinačne viseće promene dimenzija od 5mm pa do 2 ili 3 cm. Jedna osoba ih može imati više, ali u najvećem broju slučajeva nisu grupisane na jednom mestu, već se nalaze na više mesta na telu. Sreću se obično na leđima, stomaku i butinama, pazuhu i preponama. Boja im varira i to upravo predstavlja problem za tačnu dijagnostiku. Boja im je malo tamnija od boje kože, kada su lokalizovani na leđima, ramenima i stomaku. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili jako pigmentovani (tamno braon). Što se tiče pigmentovanih formi fibroma, moramo ih diferencijalno dijagnostički razlikovati od pigmentnih nevusa i tako otkloniti nepotrebnu zabrinutost pacijenta. Kada ih dodirujemo imamo osećaj mekane promene koja kao da se migolji pod prstima. Kad takvu promenu povučemo upolje, vidimo da je njena baza slabije pigmentovana od ostalog dela i da se upravo tu nazire kontura krvnog suda koja ishranjuje fibrom. To je jako bitan znak u razlikovanju od mladeža, ali i klasične virusne bradavice, koja ima tanju peteljku, tvrđu i grublju površinu.

Da li smetaju i kada?

Osim estetski ružnog izgleda, koji je neosporiv, meki fibromi mogu izazvati i niz drugih problema. Povređivanje i uvrtanje baze može biti jako bolno. To se obično dešava kada se fibromi nalaze na mestu kaiša ili bretela. Uvrtanje peteljke prati bolan otok i uvećanje fibroma koji postaje kao našikan krvlju. Nasilno kidanje peteljke praćeno je obilnim krvarenjem. U prevojnim predelima, pogotovo u toplijim mesecima, javlja se svrab, iritacija, često i ekcem u tom predelu sa sekundaranom infekcijom. Ovo se obično dešava kod muškaraca u preponama, kada imamo gljivični dermatitis u preponama.

Kako se najsigurnije i najbezbolnije uklanjaju?

Pošto je promena na peteljci kod mekih fibroma manjih dimenzija, radiotalasno uklanjanje je krajnje jednostavno i traje jedan sekund po fibromu, bez ikakvog bolnog osećaja što govori u prilog da nije potrebna nikakva anestezija. U prevojnim regijama i kada su inficarani ili uvrnuti, onda se da lokalna anestezija i fibrom uklanja za par sekundi. Promena se tako dobro odstrani da se gotovo i ne primećuje mesto na kome je bila, bez krvarenja i kasnijih ožiljaka, jer za njih kod ovakvog načina otklanjanja svakako nema mesta.