Seboroične keratoze

Izgled i karakteristike, diferencijalna dijagnoza

Bezazlena promena (obično višebrojna) na koži - česti uzrok pogrešne dijagnoze lekara sa izazivanjem nepotrebne panike kod pacijenta

Seboroična bradavica je, može se slobodno reći, poznatija pod nazivom seboroična ili staračka keratoza. Neko ih još naziva staračkim flekama, ali pošto se javljaju i kod mlađih osoba ovakav naziv u stvari ne odgovara u potpunosti. To su u stvari dobroćudni tumori epidermisa građeni od epitela i strome koji su raspoređeni u pravilnom odnosu. Relativno su česte promene na koži koje se susreću u srednjoj i starijoj životnoj dobi kod osoba oba pola, sa najvećom učestalošću između 35. i oko 60. godine života, mada postoje i takozvani juvenilni oblici (kod adolescenata), ali su jako retki.

Promene su obično višebrojne, retko pojedinačne. Ako ih ima manji broj obično su većih dimenzija i raštrkane po seboroičnim zonama (zone koje se više znoje). Međutim, češće susrećemo pojavu velikog broja keratoza različitih dimenzija (preko 10 komada) simetrično raspoređenih u seboroičnim predelima lica, grudi i leđa, ali i na koži abdomena i velikih pregiba.

Kako ih prepoznati, a ne napraviti grešku?

Kao prvo, iskustvo je prvo pravilo u dijagnostici. Često keratoza može izgledati zastrašujuće i da to zavara ne samo pacijenta, već i lekara. Obično su to svetlo do tamno braon, pa čak i crne pločaste tvorevine na koži od nekoliko milimetra, pa do 2 i 3 cm, pojedinačne ili slivene jedna na drugu. Ako su pojedinačne i više na otvorenim regijama (stomak, leđa, pa i butine) onda im je površina (što duže stoje) jako gruba i hrapa, pa se često i kruni prilikom brisanja peškirom ili o odeću, što nekad izazove i manje ili veće krvarenje praćeno velikom panikom kod pacijenta, ali i neiskusnog lekara. S druge strane, često imamo veći broj seboroičnih keratoza u takozvanim seboroičnim zonama, gde se puno znoji, koje su obično tamnije boje, ali jako glatke i somataste površine, što se često meša sa mladežima. Međutim, kada se takva promena zagrebe vidi se veliki broj sitnih cista i crnih čepova koji se krune. Njihova baza, za razliku od mladeža, nije infiltrovana, pa se lako odvaja od podloge.

Šta se vremenom dešava?

Hiperplastične resice koje prodiru u dubinu keratotične starije promene dele na režnjeve, tako da sa prisutnim melaninom često navodi pacijenta i lekara na diferencijalno dijagnostičku sumnju da se radi o mladežima. To je često razlog za odlaganje intervencije, pa se nove keratoze neprekidno javljaju, a stare promene uvećavaju, što će svakako otežati njihovo kasnije otklanjanje i kozmetički efekat same intervencije učiniti lošijim. Maligna transformacija je izuzetno retka, ali spontanog povlačenja svakako nema. Često su seboroične keratoze lokalizovane u predelu ispod samih dojki, praćene svrabom, crvenilom, sa kasnijom maceracijom i sekundarnom infekcijom, pogotovo u letnjim mesecima, kod pojačanog znojenja i osoba sa viškom kiolograma. S obzirom na njihovo širenje i stalno uvećanje broja, došlo se do zaključka da u njihovom nastanku pored genetike, težine sunca i hormonske međuigre, veliku ulogu igra i HPV virus, pa je promena sa vremenom sve veći broj.

Sama dijagnoza se u najvećem broju slučajeva lako postavlja. U izuzetnim slučajevima treba isključiti klasičnu veruku vulgaris, pigmentni nevus, bazocelularni epiteliom i maligni melanom. Međutim, kod lekara sa velikim iskustvom dijagnoza je laka.

Lečenje - uklanjanje

Prvo pitanje koje treba postaviti je: da li ih treba ukloniti? Moj odgovor je apsolutno: DA.

Lečenje se u najvećem broju slučajeva preduzima iz smetnji koje mogu napraviti (infekcija, svrab, nelagodnost), kozmetičkih razloga, ali sa pravom - jer su promene izuzetno odbojnog i često zastrašujućeg izgleda, pa se pomešane sa neiskustvom, ali i neznanjem često promaše ozbiljnije promene na koži. Do sada je kao terapiski izbor lečenja bio tečni azot. Međutim, broj tretmana i nemogućnost uklanjanja tvrdih i masivnih keratoza je ipak tečni azot stavio u drugi plan, a estetski efekat je bio katastrofalan, sa flekama koje su često estetski neprihvatljivije od samih keratoza. Kada su u pitanju mehaničke metode, onda se krenulo sa eletrokauterom i kiretiranjem specijalnom oštrom kiretom. Pošto znamo da baza nije infiltrovana, pomenutim metodama se lako povređivao upravo taj bazalni deo odakle kreće epitelizacija, pa je to upravo i bio razlog zašto su ožiljci nakon pomenutih intervencija bili ružniji nego same promene pre intervencije.

Koja metoda izbora za uklanjanje keratoza?

Prema tome, opet je nesumnjivo po svojim rezultatima metoda izbora radiotalasna metoda uklanjanja. Zašto su radiotalasi frekvencije 4MHz i ovog puta najbolje rešenje?

Lateralno oštećenje tkiva manje od deset mikrona i specijalni nastavci omogućavaju skidanje promene bez obzira na njenu starost i veličinu, bez oštećenja bazalnog sloja.

Kod promena skorijeg datuma i manje površine se ne koristi nikakva anestezija. Kod većih slivenih promena anestezija ide od krema pa do infiltracije sa lidokain adrenalinom.

Za uklanjanje se koriste specijalne radiotalasne omčice kojima se dodiruje površina promene i bukvalno izazviva njeno barenje procesom lokalizovane vaporizacije. Nakon toga se promena skida bez ikakvih problema, a da pri tome bazalni sloj bukvalno nije ni dodirnut. Šta time postižemo? Ovim postižemo uklanjanje promene u jednom aktu uz istovremenu brzu epitelizaciju iz bazalnog sloja, sa fantastičnim kozmetskim efektom.

Napomena!

Za ovakav način uklanjanje koji uključuje kombinaciju dve radiotalasne tehnike (vaporizacija i excizija) potrebno je veliko znanje u radiotalasnoj hirurgiji.