Viseće i seboroične bradavice

Karakteristike, radiotalasno uklanjanje - metoda izbora

To su benigne izrasline na koži sa kojima se susrela gotovo svaka osoba, bilo iz ličnog iskustva ili na drugoj osobi. Najčešće se javljaju na vratu, u predelu pazuha, preponama, na gornjem delu trupa i očnim kapcima, i to najčešće kao mnogobrojni izraštaji. Obično su to u pitanju osobe oba pola srednjih godina i stariji. Kod dece je to ređa pojava.

Šta je predispozicija za njihov nastanak?

Tu spadaju gojaznost, hormonski dizbalans, ali na prvom mestu, na šta poslednja ispitivanja ukazuju, a to je bitan detalj u nastanku visećih bradavica , tako da se nakon ispitivanja pomenutih promena PCR tehnikom naišlo na prisustvo HPV virusa. Ova informacija je jako bitna, jer nam govori u prilog da je i mogućnost samostalnog širenja po telu sa jedne na drugu promenu (autoinokulacija) moguća. Upravo taj podatak nam objašnjava činjenicu da se njihov broj vremenom uvećava na mestima koje smo naveli kao najčešća. Obično pacijent i govori da je imao par promena, a da se za par meseci taj broj gotovo utrostručio, a da su se osim na vratu javile i ispod pazuha, kod žena ispod grudi, a kod muškaraca u preponama. Naravno virus se širi lančićem, odećom, peškirom, kroz mikro traume na koži i tako se broj konstantno uvećava. Naročito je karakteristično povećanje u trudnoći zbog izmenjenog imunološkog statusa trudnice. Primećeno je kod ljudi sa većom telesnom težinom da je broj bradavica veći zbog pojačanog znojenja i većeg trenja kože koje doprinosi njihovom širenju.

Kako ih prepoznajemo?

Kod visećih bradavica se radi o malim izraštajima na tankoj peteljci od jednog do nekoliko milimetara, od svetlo braon do tamno braon boje, a često i modrikaste, kada su u najvećem broju slučajeva lokalizovani u pazuhu i preponi. Nije retko da u pazuhu i preponama budu i veći, tačnije i do 1cm. Vrlo često pomenute bradavice mogu biti i ravne, tačnije kao ravne braon pigmentovane fleke na vratu, licu, tačnije slepočnoj zoni, što pomenutim predelima daje prljav izgled. Tada govorimo o seboroičnim bradavicama koje se isto šire kao i viseće, ali su više prisutne na otvorenim seboroičnim zonama. Kada su manje (do nekoliko milimetara) radi se o bradavicama seboroičnih zona koje vremenom rastu u veće uzdignute pigmentovane ploče i tada prelaze u jasne seboroične keratoze. Po najnovijim istraživanjima pojava keratoza i seboroičnih bradavica je usko genetski povezana, tako da pored virusa bitan faktor za njihovu pojavu predstavlja i genetska sklonost kože ka njihovom javljanju.

Od simptoma obično se pominje svrab, peckanje, a nekad i bol kada se uvrne peteljka bradavice. U preponama su simptomi češći. Na očnim kapcima mogu smetati vidu i dovesti do infekcije oka. U svakom slučaju promene treba ukloniti jer se šire, smetaju i estetski su neprihvatljive.

Kako se najsigurnije i najbezbolnije uklanjaju?

Naravno pokušano je tečnim azotom, elektrokauterom i laserom, ali su opet najbolji kako zdravstveni tako i kozmetički rezultati dobijeni primenom radiotalasa frekvecije 4MHz.

Kad govorimo o visećim bradavicama, moguće je bukvalno u roku od deset minuta ukloniti i više od 100 bradavica. Ukoliko su promene većih dimenzija i nezgodnih lokalizacija potrebno je dati lokalnu anesteziju. Vrlo su nezgodne promene na očnim kapcima, ne samo zbog nezgodne lokalizacije već i zbog obilnog krvarenja prilikom uklanjanja ukoliko ga obavlja osoba bez potrebnog iskustva i znanja. Viseće bradavice uklanjamo tehnikom radiotalasne excizije, a seboroične bradavice tehnikom radiotalasne vaporizacije, kada se jednim potezom brišu kao gumicom.

Međutim, kolika god promena bila i bez obzira gde se nalazila, predstavljaće vrlo jednostavnu intervenciju za iskusnog radiotalasnog hirurga.